De sector transport en logistiek lanceert een nieuw pilotprogramma dat bedrijven ondersteunt om in gesprek te komen met medewerkers in het kader van duurzame inzetbaarheid. De verwachtingen zijn dat het project kan zorgen voor een significant effect op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid in de sector bij een sectorbrede uitrol.

Het programma duurt een jaar en start in september. De bedrijven die gaan deelnemen aan het programma hebben samen meer dan 2000 werknemers. Het gaat om de volgende bedrijven – groot en klein, diverse soorten transport en gevestigd door heel Nederland: ALE heavylift, Baars, Combex, Geodis Road Transport, Hebragto, ITC Holland, Jongeneel transport, Maters Huissen, Millenaar & van Schaik Transport, Omega Logistics, Overbeek, Rabelink, Ritmeester, Rodenburg, Suez en TSS.                                    

Eigen regie

Het programma dat wordt gefinancierd door de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds SOOB heeft als doel om medewerkers te stimuleren om eigen regie te nemen voor hun duurzame inzetbaarheid en handvatten te geven om de dialoog hierover aan te gaan. Zo wordt de werknemer geholpen om gezond, veilig en met plezier het pensioen te halen. De ondersteuning van leidinggevenden en medewerkers bestaat onder andere uit trainingen en een plansysteem om een afspraak te maken en vragenlijsten voor de medewerker als voorbereiding op het gesprek. 

Hoge verwachtingen

Het programma heeft bij andere organisaties indrukwekkende resultaten behaald. Zo resulteerde het in verzuimreductie, minder incidenten en minder schadelast. De sector transport en logistiek heeft daarom ook hoge verwachtingen van het programma.