Nieuwe regeling voor behoud vakbekwaamheid met subsidie

Gepubliceerd op 09-04-2014

Nieuwe regeling voor behoud vakmanschap in de sector. Kijk hier voor meer info!

Wie nu werkloos is en dus geen werkgever meer heeft om samen te zorgen voor het onderhoud van de vakbekwaamheid, heeft vaak onvoldoende middelen om hierin zelf te voorzien. Deze regeling biedt werkloze chauffeurs, kraanmachinisten en heftruckchauffeurs de mogelijkheid om tijdens hun werkloosheid met volledige subsidie opleidingen te volgen voor behoud van code 95 voor chauffeurs, TCVT-certificaten voor kraanmachinisten en heftruckcertificaten voor logistiek medewerkers. Voor diegenen die nu nog in dienst zijn maar die binnenkort werkloos worden (het ontslag is aangezegd) is het mogelijk dat de werkgever de aanvraag doet. Er is subsidie voor 1.000 opleidingstrajecten voor chauffeurs, kraanmachinisten en logistiek medewerkers.

Aanmelden?
Aanmelden voor de regeling verloopt via het MobiliteitsCentrum transport. Hier vindt u ook de voorwaarden.

Zonder code 95 geen baan als chauffeur
Zonder code 95 mag een chauffeur zijn beroep niet uitoefenen. Een chauffeur is zelf verantwoordelijk voor het behoud van zijn vakbekwaamheid, maar werkgevers hebben er belang bij dat hun medewerkers vakbekwaam blijven. Daarom wordt de nascholing vaak in overleg met de werkgever geregeld. Een werkloze chauffeur heeft geen werkgever maar wil natuurlijk wel graag zijn vakbekwaamheid behouden om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Inzicht in verplichte nascholing op overzicht CBR
De code die op het rijbewijs aangeeft dat een beroepschauffeur vakbekwaam is, heet code 95. Om die vakbekwaamheid te behouden is een beroepschauffeur verplicht om elke vijf jaar in totaal 35 uur nascholing te volgen. Hoe een chauffeur ervoor staat met zijn code 95 wordt bijgehouden door CBR. Een chauffeur kan het overzicht met zijn DigiD inzien via http://mijn.cbr.nl.


 

Copyright SOOB | Contact | Privacy